Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Rolada jabłkowa

Od dawna już myślałam, żeby zrobić to ciasto, ale jakoś się nie składało. Roladę robi się naprawdę szybko i prosto. Wystarczy pokroić jabłka i zrobić ciasto mikserem, a pieczenie też trwa krótko. Najwięcej czasu trzeba czekać, aż rolada ostygnie. Przepis znalazłam tu. Polecam. Powiem jeszcze, że jeżeli damy więcej jabłek, wtedy ciasto bardziej jest wilgotne od jabłek.


Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku o pieczenia
  • 1-2 opakowania cukru waniliowego
  • cynamon - według uznania
  • 1,5 kg jabłek
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w średnie plasterki. Plasterki ułożyć na dużej blasze- tej z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka posypać cukrem waniliowym i cynamonem.
Ciasto - białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilę miksować. Dodawać kolejno żółtka, cały czas ubijając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na jabłka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut.
Gorące ciasto przykrywamy ściereczką i dużą deską, przewracamy papierem do góry. Papier do pieczenia zdejmujemy i gorące ciasto zwijamy, pomagając sobie ściereczką. Roladę zostawiamy do ostudzenia. Można posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz