Dziś będzie na słodko. Bardzo prosty przepis na jabłka z bitą śmietaną. Przepis znalazłam na blogu Gotuj z Kasią. Polecam, choć dla mnie jest lekko za słodki, pomimo zmniejszenia ilości cukru do jabłek, ale miałam wyjątkowo słodkie.
Składniki:
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 250 ml śmietany 30%
- 1 śmietan fix
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 8 herbatników
- 2 kostki czekolady
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Podsmażyć razem z cukrem. Pod koniec dodać cynamon i wymieszać. Przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan fixem. Herbatniki pokruszyć. W pucharkach układać na przemian: jabłka - herbatniki - bita śmietana - jabłka - herbatniki - bita śmietana - tarta czekolada. Wstawić do lodówki na 2 godziny, by herbatniki zmiękły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz