Jabłka w cieście to bardzo szybki i prosty sposób na deser. Przepis ten zaczerpnęłam z gazetki Przepisy czytelników nr 12/2015. Polecam, bo są naprawdę smaczne.
Składniki:
- 50 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 duże jabłka
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 20 g śmietany
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Mąkę przesiać. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko dodać do mąki razem z solą i 1 łyżką cukru. Następnie dolewać powoli mleko, cały czas miksując, by nie powstały grudki. Następnie dodać śmietanę i wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne ze środka. Pokroić w plasterki i posypać cukrem. Jabłka maczać w przygotowanym cieście i kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz