Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 17 stycznia 2016

Pełnoziarniste bułeczki ze słonecznikiem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 zboża (pszenna, żytnia i orkiszowa)
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki otrąb gryczanych
  • 1 szklanka wody letniej
  • 3 łyżki słonecznika
Drożdże rozkruszyć do kubka z 3 łyżkami letniej wody. Rozmieszać. Następnie dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut, by drożdże ruszyły. W misie robota wymieszać mąkę z solą i otrębami. Dodać rozczyn drożdżowy, olej i wodę. wymieszać mikserem z hakiem. Jeżeli potrzeba dodać wodę. Przykryć i odstawić na 45 minut. Ciasto ponownie wyrobić, uformować prostokąt (lekko podsypując mąką) i podzielić na 9 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułki zwilżyć wodą i posypać słonecznikiem, lekko dociskając. Odstawić na około 30 minut pod przykryciem. Potem włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut.

1 komentarz: