- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 zboża (pszenna, żytnia i orkiszowa)
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki otrąb gryczanych
- 1 szklanka wody letniej
- 3 łyżki słonecznika
Drożdże rozkruszyć do kubka z 3 łyżkami letniej wody. Rozmieszać. Następnie dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut, by drożdże ruszyły. W misie robota wymieszać mąkę z solą i otrębami. Dodać rozczyn drożdżowy, olej i wodę. wymieszać mikserem z hakiem. Jeżeli potrzeba dodać wodę. Przykryć i odstawić na 45 minut. Ciasto ponownie wyrobić, uformować prostokąt (lekko podsypując mąką) i podzielić na 9 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułki zwilżyć wodą i posypać słonecznikiem, lekko dociskając. Odstawić na około 30 minut pod przykryciem. Potem włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut.
Domowe pieczywo najlepsze. Bułki pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuń