Łączna liczba wyświetleń

piątek, 8 stycznia 2016

Chleb słonecznikowy


Składniki:

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g nasion słonecznika
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 250 ml letniej wody
Mąkę mieszamy razem z solą i słonecznikiem. 3 łyżki przekładamy do kubka, dodajemy rozkruszone drożdże i wodę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże ruszyły. Rozczyn dodajemy do mąki i razem z wodą mieszamy. Następnie zagniatamy całość, aż ciasto będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Keksówkę o wymiarach 9x24 cm posmarować masłem i obsypać otrębami, przełożyć ciasto. Wierzch zwilżyć wodą i posypać słonecznikiem, lekko dociskając. Zostawić na 20 minut, by podrosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 30-40 minut. Pieczemy do czasu, aż chlebek lekko zbrązowieje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz