Pyszne pączki, do zabrania na majowy piknik są idealne, choć zrobienie ich zajmuje trochę czasu, ale warto czekać . Przepis na te małe pyszności znalazłam na blogu Waniliowa Chmurka przepis orginalny tu. Polecam ten przepis, bo pączuszki są pyszne.
Składniki:
- 275 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłego mleka
- 2 białka
- 1 żółtko
- 25 g świeżych drożdży
- 30 g cukru waniliowego
- 20 g miękkiej margaryny
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym i solą. W kubeczku mieszamy drożdze, dodajemy trochę mąki, ciepłego mleka i trochę cukru. Całość mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy go do miski z mąką. Potem dodajemy żółtko, resztę letniego mleka, margarynę i spirytus. Wszystkie składniki mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pienę i dodajemy do ciasta. Ciasto zagniatamy, by było miękkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na grubośc ok 1 cm i wycinać kieliszkiem kółeczka, które należy formować w kuleczki. Pączuszki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie rozgrzewamy olej i partiami smażymy pączuszki. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Potem posypujemy cukrem pudrem.
apetyczne te pączusie;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Ewo, one wyglądają fantastycznie. Cieszę się, że smakowały:)
OdpowiedzUsuń