Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 3 maja 2012

Mini pączki na majowy weekend

Pyszne pączki, do zabrania na majowy piknik są idealne, choć zrobienie ich zajmuje trochę czasu, ale warto czekać . Przepis na te małe pyszności znalazłam na blogu Waniliowa Chmurka przepis orginalny tu. Polecam ten przepis, bo pączuszki są pyszne.

Składniki:

  • 275 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 2 białka
  • 1 żółtko
  • 25 g świeżych drożdży
  • 30 g cukru waniliowego
  • 20 g miękkiej margaryny
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym i solą. W kubeczku mieszamy drożdze, dodajemy trochę mąki, ciepłego mleka i trochę cukru. Całość mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy go do miski z mąką. Potem dodajemy żółtko, resztę letniego mleka, margarynę i spirytus. Wszystkie składniki mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pienę i dodajemy do ciasta. Ciasto zagniatamy, by było miękkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na grubośc ok 1 cm i wycinać kieliszkiem kółeczka, które należy formować w kuleczki. Pączuszki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie rozgrzewamy olej i partiami smażymy pączuszki. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Potem posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. apetyczne te pączusie;)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewo, one wyglądają fantastycznie. Cieszę się, że smakowały:)

    OdpowiedzUsuń