Składniki:
- 1 kostka masła
- 1 cytryna
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 12 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- cukier waniliowy
Galaretki rozpuścić w 4 szklankach wrzątku. Cytrynę spażyć i zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok. Masło utrzeć z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Połączyć z kolejno wbijanymi jajkami. Dodać skórkę i sok z cytryny. Na koniec dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok 25 minut. Gdy placek wystygnie rozłożyć pokrojone truskawki, zalać tężejącą galaretką. Gdy zastygnie pokroić w kostkę.
lubię takie kolorowe ciasta!
OdpowiedzUsuńmoje ulubione ciacho :)
OdpowiedzUsuńCiasta z galaretką zawsze kojarzą mi się z wakacjami
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie.
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości była blaszka ?
OdpowiedzUsuńBlaszka to 28x23
UsuńMam jeszcze jedno pytanie kostka masła 200 g czy 250 g ?
OdpowiedzUsuń250 g
UsuńBardzo smaczne ciacho !!!! :) Zajadam aż uszy się trzęsą ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się że smakuje.
OdpowiedzUsuń