Ciasto pyszne i rozpływające się w ustach. Najlepsze następnego dnia.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 2 szklanki mleka
- 20 dag margaryny
- 3 łyżeczki cukru pudru
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- 0,5 litra kremówki
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 2 śmietan fixy
- 1/2 łyżeczki kakao
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec 25-30 minut.
Budynie ugotować na mleku, wystudzić. Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo ostudzony budyń, cukier puder i aromat. Wszystko razem wymieszać.
Kremówkę ubić ze śmietan fixem, cukrem pudrem, kakao i przesianą na drobno kawą.
Zimny biszkopt przekroić na pół. Na pierwszej części rozsmarować masę budyniową i 1/3 masy kawowej. Przykryć drugim plackiem, posmarować resztą masy kawowej i dowolnie udekorować. Trzymać w chłodnym miejscu.
Robię bardzo podobne ciasto do Twojego, uwielbiam je!!! http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/ciasto-cappuccino.html
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie..podobne do mojego..dziękuję za dodanie przepisu do akcji.
OdpowiedzUsuń0,5 l kremówki ale czego?
OdpowiedzUsuńśmietany kremówki czyli takiej 36 % jeżeli o to chodzi.
Usuń