Łączna liczba wyświetleń

piątek, 4 maja 2012

Przekładaniec kawowo budyniowy

Ciasto pyszne i rozpływające się w ustach. Najlepsze następnego dnia.

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 szklanki mleka
  • 20 dag margaryny
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
Masa kawowa:
  • 0,5 litra kremówki
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 śmietan fixy
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec 25-30 minut.
Budynie ugotować na mleku, wystudzić. Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo ostudzony budyń, cukier puder i aromat. Wszystko razem wymieszać.
Kremówkę ubić ze śmietan fixem, cukrem pudrem, kakao i przesianą na drobno kawą.
Zimny biszkopt przekroić na pół. Na pierwszej części rozsmarować masę budyniową i 1/3 masy kawowej. Przykryć drugim plackiem, posmarować resztą masy kawowej i dowolnie udekorować. Trzymać w chłodnym miejscu.

4 komentarze:

  1. Robię bardzo podobne ciasto do Twojego, uwielbiam je!!! http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/ciasto-cappuccino.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie..podobne do mojego..dziękuję za dodanie przepisu do akcji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. śmietany kremówki czyli takiej 36 % jeżeli o to chodzi.

      Usuń