Przepis na taką rybkę znalazłam w miesięczniku ,,Gotuj krok po kroku". Spodobał mi się przepis więc zrobiłam go wczoraj na obiad.
Składniki:
- 2 filety białej ryby (np. dorsz)
- 10 dag masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/3 pęczka koperku
- 1/2 pęczka natki pietruszki (ja nie dałam)
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka twardego sera żółtego
- sok i skórka z 1 cytryny
- pieprz
- masło do formy
Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na pół. Oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut. Masło połączyć z drobno posiekaną zieleniną oraz przeciśniętym czosnkiem. Doprawić pieprzem. Przygotować posypkę: do bułki tartej dodać skórkę cytrynową, serem, oliwą i dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć rybę. Na każdym kawałku rozsmarować masło ziołowe, potem posypać bułką tartą z dodatkami.Piec 30 minut w 190 stopniach. Bardzo ładnie roznosi się zapach cytrynowy. Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz