Bardzo proste i smaczne ciasto. Przepis na nie znalazłam na blogu Moje codzienne przyjemności. Polecam, a ja zrobię go jeszcze nie raz. Następnym razem na pewno z kruszonką, bo tym razem posypałam tartymi orzechami laskowymi.
Składniki:
- 75 g drożdży
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju Rapso
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- truskawki
- tarte orzechy laskowe
W dużej misce rozmieszać trzepaczką: mleko, drożdże, jajka, cukier, cukier waniliowy i olej. Na wierzch wysypać mąkę, przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę 30x20 cm - ja dałam trochę większą wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Na wierzchu ułożyć truskawki całe lub połówki. Całość posypać tartymi orzechami. Piec 35-40 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz