Łączna liczba wyświetleń

środa, 5 czerwca 2013

Puszyste bułeczki drożdżowe

Pyszne bułeczki, które zaskoczyły mnie swoją puszystością i delikatnością. Idealne na śniadanie czy kolację. Dopełnieniem każdej bułeczki jest pyszny słonecznik lub mak polecam.
 
Składniki na 8 sztuk:
  •  3 dag drożdży
  • 25 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki pszennej razowej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 dag margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • olej do posmarowania
  • słonecznik Kresto
  • mak mielony BackMit

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać ciepłe mleko i kilka łyżek mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Do mąki dodać rozczyn, sól, jajka i resztę cukru. Zagnieść ciasto- można dosypać mąki, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Dodać letnią margarynę i dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić, aby ciasto podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 8 części. Uformować bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować olejem. Posypać mielonym makiem i słonecznikiem. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni i piec bułeczki około 20-30 minut, aż się zrumienią.

2 komentarze:

  1. Nie ma to jak domowe bułęczki :0

    OdpowiedzUsuń
  2. Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie. http://jodlowezacisze.blogspot.com/ pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń