Pyszne bułeczki, które zaskoczyły mnie swoją puszystością i delikatnością. Idealne na śniadanie czy kolację. Dopełnieniem każdej bułeczki jest pyszny słonecznik lub mak polecam.
Składniki na 8 sztuk:
- 3 dag drożdży
- 25 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki pszennej razowej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
- 3 dag margaryny
- 2 łyżki cukru
- olej do posmarowania
- słonecznik Kresto
- mak mielony BackMit
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać ciepłe mleko i kilka łyżek mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Do mąki dodać rozczyn, sól, jajka i resztę cukru. Zagnieść ciasto- można dosypać mąki, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Dodać letnią margarynę i dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić, aby ciasto podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 8 części. Uformować bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować olejem. Posypać mielonym makiem i słonecznikiem. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni i piec bułeczki około 20-30 minut, aż się zrumienią.
Nie ma to jak domowe bułęczki :0
OdpowiedzUsuńWytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie. http://jodlowezacisze.blogspot.com/ pozdrawiam
OdpowiedzUsuń