- 1 szklanka mąki
- 21 g drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- letnia woda
- 3 plastry szymki
- 1 mała cebulka
- 1/4 czerwonej papryki
- 10 dag sera żółtego
- przyprawa do pizzy
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka bazylii
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Połączyć z mąką, solą i olejem. Dodać jeszcze trochę wody (jeżeli ciasto będzie za suche) i ugniatać by było miękkie i elastyczne. Odstawić na 30 minut.
Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oleju. Potem dodać przecier pomidorowy i bazylię. Smażyć razem około 2 minuty. Z ciasta uformować okrągły placek. Posmarować sosem (jeżeli zostaje sosu jest idealny do smarowania już upieczonej pizzy).
Na pizzy ułożyć szynkę, pokrojoną cebulkę i pokrojoną w paski paprykę. Wszystko posypać tartym serem i przyprawą do pizzy. Piec 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz