Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 18 lipca 2013

Pizza z szynką i cebulką

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 21 g drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • letnia woda
Wierzch pizzy:
  • 3 plastry szymki
  • 1 mała cebulka
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 10 dag sera żółtego
  • przyprawa do pizzy
Sos:
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka bazylii
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Połączyć z mąką, solą i olejem. Dodać jeszcze trochę wody (jeżeli ciasto będzie za suche) i ugniatać by było miękkie i elastyczne. Odstawić na 30 minut.
Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oleju. Potem dodać przecier pomidorowy i bazylię. Smażyć razem około 2 minuty. Z ciasta uformować okrągły placek. Posmarować sosem (jeżeli zostaje sosu jest idealny do smarowania już upieczonej pizzy).
Na pizzy ułożyć szynkę, pokrojoną cebulkę i pokrojoną w paski paprykę. Wszystko posypać tartym serem i przyprawą do pizzy. Piec 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz