Czas na jagody. Rozpoczełam w tym roku od torcika jagodowego. Pyszny słodki i szybko znikający polecam.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka octu
Masa jagodowa:
- 16 dag kremówki
- 25 dag jogurtu naturalnego
- 25 dag jagód
- 2 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżeczki żelatyny
Masa czekoladowa:
- 34 dag kremówki
- 30 dag białej czekolady
Nasączenie:
- 1/2 soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
Białka ubić z cukrem. W kubeczku przygotować żółtka zmieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Do białek dodać żółtka, wolno wymieszać. Dodać mąkę i oliwę. Ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy. Po upieczeniu i wystudzeniu podzielić na 3 płaty.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. 16 dag kremówki ubić na sztywno. Wymieszać z jogurtem i zmiksowanymi jagodami oraz cukrem pudrem. Żelatyną rozpuścić w łyżce gorącej wody i dodać do masy jagodowej. Resztę kremówki ubić na sztywno i stopniowo wylać rozpuszczona czekoladę.
Do szklanki wody dodać 2 łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny do smaku. Wymieszać i nasączyć pierwszy krążek ciasta. Na krążku rozsmarować połowę masy jagodowej. Przykryć drugim krążkiem, nasączyć i wyłożyć połowę masy czekoladowej. Na niej ułożyć kolejny krążkiem oraz pozostałą masę jagodową. Wstawić na 30 minut do lodówki. Potem udekorować wierzch i boki pozostałą masą czekoladową.
Tyle co jagody się pojawiły w lasach, a Ty już takie cudo przygotowałaś :) Też muszę przygotować, ale po tym trzeba się odchudzać chyba przez miesiąc :D
OdpowiedzUsuńMąż mi doniusł jagody więc zrobiłam, a co do odchudzania to napewno by się przydało po tym torciku, tyle w nim czekolady.
UsuńSuper torcik mocno jagodowy musiał wszystkim smakować :)
OdpowiedzUsuńSzybko został zjedzony, choć słodki, a kolor na żywo jeszcze fajniejszy
Usuńkolorowy!:) Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji Jagodowo Nam 5! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, a udział w akcji to sama przyjemność.
Usuń