Łączna liczba wyświetleń

środa, 31 lipca 2013

Zupa warzywna z dynią i cukinią

Składniki:
  • kość od schabu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebulka
  • 10 fasolek szparagowych
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 10 dag cukinii
  • 10 dag dyni
  • 3 ziemniaki
  • 1 kostka drobiowa
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki śmietany
Kość od schabu zalać 1,6 litra wody i chwilę gotować. Odszumować. Marchew, pietruszkę, cukinię i dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, ziemniaki w kostkę, a cebulę w drobną kosteczkę. Do wywaru z kości dodać marchew, pietruszkę i cebulę. Chwilę gotować razem, potem dodać fasolkę szparagową pokrojoną na mniejsze kawałki, ziemniaki, paprykę i kostkę drobiową. Gotować 15 minut. Na koniec dodać dynię i cukinię. Doprawić. Gotować 10 minut. Przed podaniem zupę zabielić śmietaną.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz