- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka octu
- 500 ml kremówki
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 4-5 łyżek miksowanych jagód
- 2 galaretki czerwone
- przepołowione czereśnie
- sok z połowy cytryny
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
Białka ubić z cukrem. W kubeczku przygotować żółtka zmieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Do białek dodać żółtka i wolno wymieszać. Dodać mąkę i oliwę. Ciasto wylać do natłuszczonej kwadratowej tortownicy. Po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i dokładnie zmiksować. 1/3 masy odłożyć. Do reszty dodać zmiksowane jagody i dokładnie połączyć. Jeden płat ciasta nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem. Wyłożyć masę jagodową. Nakryć drugim płatem biszkoptu i nasączyć. Wyłożyć masę śmietanową.
Czereśnie pozbawione pestek ułożyć na masie śmietanowej i zalać tężejącymi galaretkami. Schłodzić.
ależ ono różnorodne!
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis do Jagodowej akcji:)