- 10 dag margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, jajka i spirytus. Zagnieść ciasto. Ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa i chłodzić 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować, nożem wycinać paski. Każdy naciąć w środku i jeden koniec przełożyć przez nacięcie. Olej rozgrzać i porcjami smażyć faworki. Osuszyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz