- 30 dag mięsa mielonego
- 3 małe cebulki
- 3 pieczarki
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 żółtko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- sól
- pieprz
- olej
Mięso mielone wymieszać razem z żółtkiem, natką pietruszki, bułką tartą, solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Z powstałej masy uformować małe kotleciki i obsmażyć na rumiano z obu stron na oleju.Cebulki obrać i pokroić w plasterki. Pieczarki obrać i przekroić na cztery części. Paprykę pokroić w kostkę. Na patyczki od szaszłyków nabijać na przemian warzywa i mięsne kulki. Przygotowane szaszłyki układać na wąskim naczyniu żaroodpornym, tak aby były w powietrzu. Warzywa posmarować olejem i doprawić. Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Dziękuję, trochęsię spiekły, ale i tak pyszne.
OdpowiedzUsuń