Witajcie dzisiaj proponuję Wam pyszne muffiny z dżemem wiśniowym. Pierwszy raz do moich wypieków użyłam oleju Rapso - 100 % czystego oleju rzepakowego. Możliwość testowania oleju dał mi fan page Świadome Odżywianie. Olej Rapso doskonale nadaje się również do smażenia i sałatek, ale to jeszcze wypróbuję. Jeżeli chodzi natomiast o muffinki to przepis zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki. Muffinki są pyszne, jedną jadłam jeszcze ciepłą, to miała chrupiącą skórkę, a dodatek dżemu to dobry pomysł. Jednym słowem polecam zarówno olej Rapso, jak i pyszne muffinki zrobione z jego udziałem.
- 1 3/4 szklanki mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju Rapso
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 5 łyżeczek dżemu wiśniowego
- cukier puder do posypania
W miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier. W drugiej rozmieszać olej, jajko i mleko. Na koniec połączyć zawartość obu miseczek. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami. Włożyć po łyżce ciasta. Na ciasto ułożyć na środku po pół łyżeczki dżemu. Przykryć pozostałym ciastem, tak do 3/4 wysokości foremki. Piec 20-25 minut w 180 stopniach - tak do suchego patyczka. Lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Pysznie wygląda.Ja chciałabym polecić inne dżemy i musy ze stronki www.anielskieprzysmaki.pl np mus jagodowy:)
OdpowiedzUsuńRównie pysznie smakuje. Niewątpie że z innymi dżememi byłoby równie smaczne, ale ja akurat miałam napączęty własny dżem wiśniowy.
Usuń