Ogórkowych przetworów ciąg dalszy. Tym razem podzielę się przepisem na ogórki które bardzo mi posmakowały, a znalazłam je na blogu Kulinarnr szaleństwa Margarytki. Ogórki naprawdę pyszne i gorąco polecam.
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 9 szklanek wody
- 1/2 szklanki soli
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 2-3 plasterki surowej marchewki
Ogórki umyć, obciąć końcówki i pokroić w plasterki. Z 9 szklanek wody i 1/2 szklanki soli zrobić roztwór i zalać nim pokrojone ogórki. Odstawić na 3 godziny, a po tym czasie odcedzić. Do każdego słoiczka włożyć przyprawy i marchewkę. Włożyć odcedzone ogórki w plasterkach. Składniki zalewy zagotować, następnie zalać nią ogórki. Zakręcić. Pasteryzować od momentu zagotowania około 10 minut.
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Bardzo się cieszę, że i Tobie sałatka smakuje. Długo trwało zanim osiągnęłam to, co chciałam w kwestii sałatki szwedzkiej, ale teraz przepis jest dla mnie doskonały.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
super przepis, dodam tylko ze zalewa ma 4% moc i jest jej około 1,25 litra, ja robilem z octu 8% bo tak latwiej rozcieczyc i dajemy 0,5 litra octu 8% taki jest w tesco 0,5 litra wody i 2 szklanki cukru ;-))
OdpowiedzUsuńJaki ocet dajemy - winny czy spirytusowy ?
OdpowiedzUsuńZZ
Taki zwykły
UsuńRewelacja :-)
OdpowiedzUsuńDobrze powiedziane, robię je co roku.
Usuń