Łączna liczba wyświetleń

sobota, 4 maja 2013

Krajanka z kurczakiem i jajkiem


Witajcie. Po raz kolejny dostałam do testowania makaron Międzybrodzki. Tym razem na pierwszy rzut poszedł makaron krajanka 5 - jajeczny. Idealnie nadaje się do rosołu, ale postanowiłam wykorzystać go pysznej potrawki z kurczakiem i jajkiem. Danie jest proste i robi się na jednej patelni. Polecam.

Składniki:
  • 200 g makaronu krajanka Międzybrodzki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do gyrosa
  • 1/2 opakowania mrożonego bukietu chińskiego
  • 1 marchewka
  • 2 duże pieczarki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 mała cebulka
  • olej
  • majeranek
  • 5 jajek
  • szczypiorek
  • natka pietruszki

Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Odcedzić.
Pierś z kurczaka pokroić na paseczki, doprawić przyprawą do gyrosa. Obsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Paprykę i marchewkę pokroić w paski. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Do kurczaka dodać bukiet chiński i warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Całość smażyć razem około 5 minut. Dodać ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszać.
Jajka rozmącić, wylać na makaron. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Smażyć chwilę, aż jajka się zetną. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz