Witajcie. Po raz kolejny dostałam do testowania makaron Międzybrodzki. Tym razem na pierwszy rzut poszedł makaron krajanka 5 - jajeczny. Idealnie nadaje się do rosołu, ale postanowiłam wykorzystać go pysznej potrawki z kurczakiem i jajkiem. Danie jest proste i robi się na jednej patelni. Polecam.
Składniki:
- 200 g makaronu krajanka Międzybrodzki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
- przyprawa do gyrosa
- 1/2 opakowania mrożonego bukietu chińskiego
- 1 marchewka
- 2 duże pieczarki
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 mała cebulka
- olej
- majeranek
- 5 jajek
- szczypiorek
- natka pietruszki
Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Odcedzić.
Pierś z kurczaka pokroić na paseczki, doprawić przyprawą do gyrosa. Obsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Paprykę i marchewkę pokroić w paski. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Do kurczaka dodać bukiet chiński i warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Całość smażyć razem około 5 minut. Dodać ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszać.
Jajka rozmącić, wylać na makaron. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Smażyć chwilę, aż jajka się zetną. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz