- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 50 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- 2 jajka
- olej do smażenia
Wszystkie składniki ciasta połączyć. Ciasto powinno mieć konsystęcję gęstej śmietany (w razie czego można dodać mleka lub mąki). Odstawić na 20 minut. Potem usmażyć naleśniki- mi wyszło 15 sztuk. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i razem z pieczarkami podsmażyć na maśle. W czasie duszenia posolić i dusić, aż płyn odpruje. Jajka pokroić w kostkę, natkę posiekać. Połączyć z ostudzonym farszem i doprawić. Na usmażonych naleśnikach kłaść porcję farszu i zwijać w krokiety. W głębokich talerzach wysypać bułkę tartą i roztrzepane jajka. Krokiety maczać najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Usmażyć na rumiano z obu stron na patelni. Podawać z czerwonym barszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz