Powiem szczerze, że kaszy jaglanej raczej nie lubię, trochę mi nie smakuje, ale gdy znalazłam ten przepis na blogu Szefowa w swojej kuchni postanowiłam zrobić kolejne podejście do tej kaszy. Danie wyszło naprawdę pyszne, a specyficznego smaku kaszy jaglanej wcale nie czuć. Polecam to danie, a ja na pewno jeszcze nie raz je zrobię.
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 60 dag mięsa mielonego
- 1 puszka fasolki białej
- 3 marchewki
- 2 cebule
- olej
- sól
- pieprz
- czosnek
- papryka słodka
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Po chwili dodać mięso, doprawić i podsmażyć aż się zrumieni.
Dodajemy osączoną fasolkę i startą na tarce marchewkę. Chwilę podsmażamy. Zalewamy 2,5 szklanki wody dodajemy kaszę jaglaną i solimy. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę, czyli około 20 minut.
Można posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz