- 3 szklanki mąki
- 25 dag margaryny
- 7 dag cukru
- cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- 10 dag cukru
- rodzynki
- cynamon
- cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 5 białek
- 1 opakowanie kisielu czerwonego
Ciasto: margarynę i mąkę posiekać nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Całość zagnieść i podzielić na 2 części.
Masa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, rodzynki, cynamon i cukier waniliowy. Odcisnąć sok.
Piana z białek: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i kisiel.
Blachę na ciasto posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć jedną część ciasta. Rozłożyć masę jabłkową, a potem pianę z białek. Całość posypać ciastem startym na dużych oczkach. Piec około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz