Ciasto:
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 4 łyżki miodu
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki orzechów laskowych mielonych
- 1 margaryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag porzeczek czerwonych
- 10 dag malin
- 10 dag jeżyn
- 5 łyżek mielonych orzechów laskowych
Margarynę rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Żółtka, jajko, miód, cukier oraz wodę zmiksować. Dodać zimną margarynę, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Wszystko zmiksować i przełożyć do posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą tortownicy. Na cieście ułożyć porzeczki, maliny i jeżyny. Całość posypać mielonymi orzechami. Piec około 45 minut w 180 stopniach.
Może masz jakiś pomysł na koktajl z owoców na takie upalne dni ? Chętnie bym się napiła ale nie wiem jak to zrobić .
OdpowiedzUsuńSama się nad tym zastanawiam, wle jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuń