- 5 jajek
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 gruszki
Białka jajek oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Ciągle miksując dodawać kolejno żółtka. Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać olej i wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i ułożyć na cieście. Piec około 30 minut w 190 stopniach.
Wspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńTakie to proste, a taki ciekawy efekt :)
OdpowiedzUsuńDokładnie smacznie i prosto.
Usuń