Pyszne i słodkie kosteczki obtoczone w wiórkach kokosowych. Przepis na nie znalazłam w gazetce Gotuj krok po kroku nr 8/2013. Kosteczki są pyszne i szybko znikają. Niestety polewy nie starczyło mi na obtoczenie wszystkich kosteczek i został mi biszkopt, ale polecam.
Składniki:
- 3 jajka
- 25 łyżek cukru
- 15 łyżek mąki
- 15 łyżek oleju rzepakowego Rapso
- 15 łyżek mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g margaryny
- 200 g śmietany 18%
- 3 łyżki kakao
- 200 g wiórków kokosowych Kresto do obtoczenia
Jajka utrzeć z 15 łyżkami cukru na puszysty krem. Następnie, cały czas miksując dodawać 15 łyżek oleju, 15 łyżek mleka i 15 łyżek mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Prostokątną blachę wyłożyćpapierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić i pokroić na prostokąty.
W niedużym garnku rozpuścićmargarynę, dodać śmietanę, 10 łyżek cukru i kakao. DoprowadZić do wrzenia, cały czas mieszając. Chwilę pogotować, aż polewa zgęstnieje. Pokrojone prostokąty biszkoptowe nabijać widelcem i zanurzać w polewie czekoladowej, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Zostawić do zastygnięcia.
Mam ochotę na Lamingtony odkąd widziałam je w australijskim masterchefie :D
OdpowiedzUsuńpolecam, są słodkie i wiórkowe.
UsuńJa również pierwszy raz widziałam je w australijskiem Masterchefie :D A jako, że uwielbiam kokosy, musze znaleźć okazję, żeby je wypróbować ;)
UsuńZachęcam do dodania przepisu do akcji
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/witamy-royal-baby-boy-kuchnia-brytyjska
Uwielbiam je, często kupowałam ale jeszcze nie robiłam, muszę to koniecznie zmienić :)
OdpowiedzUsuńZabieram się za nie od dłuższego czasu i jakoś nie mogę się zabrać...
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania, są pyszne i wciągające.
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowany,dzisiaj powtórka,polecam są pyszne
OdpowiedzUsuńchętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńZawsze mnie kusiło, żeby zrobic takie lamingtony.
OdpowiedzUsuń