Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 22 sierpnia 2013

Lamingtony

Pyszne i słodkie kosteczki obtoczone w wiórkach kokosowych. Przepis na nie znalazłam w gazetce Gotuj krok po kroku nr 8/2013. Kosteczki są pyszne i szybko znikają. Niestety polewy nie starczyło mi na obtoczenie wszystkich kosteczek i został mi biszkopt, ale polecam.
Składniki:
  •  3 jajka
  • 25 łyżek cukru
  • 15 łyżek mąki
  • 15 łyżek oleju  rzepakowego Rapso
  • 15 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g margaryny
  • 200 g śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g wiórków kokosowych Kresto do obtoczenia 
Jajka utrzeć z 15 łyżkami cukru na puszysty krem. Następnie, cały czas miksując dodawać 15 łyżek oleju, 15 łyżek mleka i 15 łyżek mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Prostokątną blachę wyłożyćpapierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić i pokroić na prostokąty.
W niedużym garnku rozpuścićmargarynę, dodać śmietanę, 10 łyżek cukru i kakao. DoprowadZić do wrzenia, cały czas mieszając. Chwilę pogotować, aż polewa zgęstnieje. Pokrojone prostokąty biszkoptowe nabijać widelcem i zanurzać w polewie czekoladowej, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Zostawić do zastygnięcia.


9 komentarzy:

  1. Mam ochotę na Lamingtony odkąd widziałam je w australijskim masterchefie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, są słodkie i wiórkowe.

      Usuń
    2. Ja również pierwszy raz widziałam je w australijskiem Masterchefie :D A jako, że uwielbiam kokosy, musze znaleźć okazję, żeby je wypróbować ;)

      Zachęcam do dodania przepisu do akcji
      http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/witamy-royal-baby-boy-kuchnia-brytyjska

      Usuń
  2. Uwielbiam je, często kupowałam ale jeszcze nie robiłam, muszę to koniecznie zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zabieram się za nie od dłuższego czasu i jakoś nie mogę się zabrać...

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachęcam do spróbowania, są pyszne i wciągające.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis wypróbowany,dzisiaj powtórka,polecam są pyszne


    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze mnie kusiło, żeby zrobic takie lamingtony.

    OdpowiedzUsuń