- kość od schabu
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 mała cebulka
- kawałek selera
- 25 dag fasolki zielonej
- 4 ziemniaki
- 1 łyżeczka ziarenek smaku
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- koperek do posypania
Kość zalać 1,7 litra wody i gotować około 10 minut. Odszumować. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Warzywa i ziarenka smaku dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw. Śmietanę zmieszać z mąką i niewielką ilością zupy, wymieszać i dodać do reszty zupy. Doprawić i już na talerzu posypać koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz