Przepis na tak ładnie wyglądające i smakowite ciasto znalazłam w gazetce Gotuj krok po kroku nr 7/2013. Ciasto polecam na upalne dni idealne.
Składniki:
- 2 opakowania okrągłych biszkoptów
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 opakowania galaretki czerwonej
- 180 g margaryny
- 1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 4 kostki czekolady mlecznej
W 1 szklance mleka rozrobić budynie śmietankowe i cukier. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozpuszczony budyń i mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wsypać czerwone galaretki w proszku. Dokładnie wymieszać. Zostawić do ostudzenia.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Margarynę utrzeć i dodawać porcjami ugotowany budyń z galaretką. Masę rozprowadzić na biszkoptach i wstawić do lodówki. Gdy stężeje ułożyć kolejną warstwę biszkoptów.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, przestudzić. Mleko skondensowane miksować przez około 4 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać rozpuszczone galaretki. Dokładnie całość zmiksować na jednolitą masę.
Masę wyłożyć na biszkoptach. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto posypać tartą czekoladą.
Super, widzę że szybko znikało z talerzy :)
OdpowiedzUsuń