- 40 dag obranej dyni
- 35 g margaryny
- 3/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki miodu
- olej do smażenia
Dynię pokroić na kawałki i zmiksować blenderem. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z miękką margaryną i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek, miód i zmiksowaną dynię. Wszystko wymieszać mikserem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i kłaść porcjami ciasto. Smażyć na rumiano z obu stron. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku.
Zapraszam do siebie na konkurs z super nagrodami - do wygrania książki oraz produkty Kupiec. Tematem konkursu są warzywa i owoce w roli głównej. Więcej informacji u mnie na blogu potravel.pl Zapraszam :)
OdpowiedzUsuń