Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 7 lipca 2014

Delikatne placuszki na kefirze

 
Składniki:
  • 12 dag mąki żytniej
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • jogurt naturalny lub serek waniliowy
  • jagody
Mąkę żytnią przesiać. Dodać do niej kefir i żółtko. Wymieszać trzepaczką. Pianę z białka ubić i razem z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta i dokładnie zmieszać. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie smażyć na niedużej ilości oleju z obu stron na rumiano. Po usmażeniu posmarować jak kto woli jogurtem naturalnym lub serkiem waniliowym - jeżeli ktoś woli bardziej na słodko. Na koniec posypać jagodami.
 
                                      Jagodowe lato Słodkie jagodowe lato

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie placuszki o każdej porze dnia :) Pychotka!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń