Składniki:
- 1 zielona cukinia
- 1 nieduża cebula
- 2 łyżki oleju
- 3 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 2 pieczarki
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 75 g makaronu pełnoziarnistego
Cukinię przekroić na pół, wydrążyć, posolić. Cebulę posiekać w kostkę, a czosnek w drobną kosteczkę. Podsmażyć na oleju. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do podsmażonej cebulki dodać pieczarki i pomidory oraz przyprawy. Dusić, aż pomidory się rozpadną i powstanie w miarę jednolity sos. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Następnie połączyć z sosem i nadziać cukinię. Piec w piekarniku do miękkości cukinii.
Lubię dania z makaronu i lubię faszerowane cukinie, to danie to takie połączenie w sam raz dla mnie.
OdpowiedzUsuńPolecam, cały obiad zrobiony od razu.
Usuń