Owocowy sezon trwa, więc i ja w pełni wykorzystuję ogródkowe owoce. Na razie mam dużo morel więc przedstawiam kolejną propozycję z ich udziałem. Tym razem padło na gofry, które wypatrzyłam na blogu Moje wypieki. Gofry wyszły delikatne i chrupiące gorąco polecam.
Składniki:- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki mleka
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- bita śmietana
- morele
Do miseczki wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, żółtka, maślankę, mleko, cukier, sól oraz roztopione i przestudzone masło. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie połączyć. Gofry piec około 4-5 minut w rozgrzanej gofrownicy. Wystudzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną i morelami, lub innymi dodatkami.
Uświadomiłam sobie, że już dawno nie robiłam gofrów.A na maślance to chyba nigdy.
OdpowiedzUsuńRównież robiam takie pierwszy raz, ale wyszły naprawdę smaczne.
Usuń