Dziś zapraszam na prosty i smaczny przepis na szarlotkę, która bardzo szybko znika z talerzyka. Przepis bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę.
Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 margaryna
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- kilka kropli aromatu waniliowego
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek już obranych
- 10 dag cukru
- 2 garście rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki bułki tartej
Zimną margarynę posiekać nożem razem z mąką. Dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka, jajko, śmietanę i aromat. Wszystko dokładnie zagnieść. Podzielić na 2 części. Jedną część zamrozić, a drugą wylepić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 10 minut.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich rodzynki, cukier i cynamon. Wymieszać i odcisnąć z nadmiaru soku. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Ciasto piec około 50 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Wypiekałam razem z:
Wypiekałam razem z:
Grunt to przepis - Jabłecznik pełnoziarnisty
Moje małe czarowanie - Jabłecznik z patelni
Kuchenne zapiski Edyty - Jabłecznik na spodzie ryżowo- owsianym
Sama słodycz i szczypta chili - Jabłecznik z bitą śmietaną
Różowa kuchnia - Jabłecznik kwietniowy
Lidia - Jabłecznik
Słodkie okruszki - Ciasto z jabłkami najeżone wspomnieniami
Smakołyki Asi - Szarlotka królewska z bitą śmietaną
Kulinarna Maniusia - Jabłecznik na zimno
Izioni pyszne smaki - Jabłecznik z prażonymi jabłkami
Cafe amaretto - Jabłecznik kokosowy z budyniem
Esmeralda ze smakiem - Torcik jabłkowy z mascarpone
Pyszne ciacho! Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńTakie proste ciasta są najlepsze :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńU mnie szarlotki zawsze szybko znikają :)Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie szybko znikające ciasta :) Nie tylko piec, ale też pomagać im znikać ;) Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńw moim domu szarlotka również szybko znika, uwielbiamy to ciasto :) pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie jabłeczniki, dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńPyszna była i za to szybko znikła..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie a ciasto marzenie :-)
OdpowiedzUsuńSzarlotki zawsze znikają błyskawicznie :) Ta wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń