Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 30 czerwca 2014

Drożdżowe babeczki muffineczki z truskawkami i orzechową kruszonką

Składniki na 9 szt:
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 10 g drożdży
  • 1 jajko
  • 40 g margaryny
  • szczypta soli
  • 9 truskawek
Kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 25 cukru
  • 25 g margaryny
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
 
Mleko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, 4 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru waniliowego. Wymieszać, przykryć i odstawić na 20 minut. Margarynę roztopić, ostudzić. Do miski przełożyć pozostałą mąkę, cukier waniliowy, sól, jajko i margarynę oraz rozczyn. Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę. W tym czasie zrobić kruszonkę. Wymieszać mąkę, cukier i orzechy, a potem dodać rozpuszczoną margarynę. Wszystko dokładnie połączyć.
Silikonowe foremki na muffinki spryskać olejem. Przekładać łyżką ciasto, tak do 3/4 wysokości. Pokrojone na 4 części truskawki lekko wcisnąć w ciasto i posypać kruszonką. Zostawić na 15 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 180 stopniach.


Lato w pełni!

1 komentarz: