Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 11 lipca 2017

Kruche ciasto z czereśniami i budyniem

Bardzo proste i smaczne ciasto. Gorąco polecam. Przepis z tej strony.


Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 20 dag margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
Dodatkowo:
  • ok. 60 dag połówek czereśni
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 torebka budyniu waniliowego
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Potem podzielić ciasto na dwie części - 2/3 i 1/3. Większą część ciasto wyłożyć na blaszkę (25-30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie poukładać czereśnie. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i jeszcze gorący wylać na czereśnie. Dokładnie rozprowadzić. Na wierzchu rozłożyć pozostałe ciasto. Piec w 180 stopniach przez około godzinę, tak do zrumienienia. Wystudzić i potem można posypać cukrem pudrem.

3 komentarze: