Była niedziela więc powinno być i ciasto. Tym razem jest to ciasto bez pieczenia, bardzo prost w przygotowaniu. Przepis został zaproponowany na wspólne wypiekanie z cyklu Ciasto na niedzielę. Powiem szczerze, że jeszcze nigdy nie robiłam ciasta ze śnieżką z torebki, wszelkie takie przepisy omijałam szerokim łukiem. Postanowiłam jednak spróbować, bo ciasto wyglądało pięknie. Nie zawiodłam się wyszło pyszne, delikatne i puszyste. Polecam.
Spód:
- ok. 200 g herbatników
Śnieżny puch:
- 500 g zmielonego twarogu sernikowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 śnieżki - bita śmietana w proszku
- 1 szklanka mleka
- 2 galaretki pomarańczowe
- 500 ml wrzącej wody
Kokosowa posypka:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 6 łyżek wiórek kokosowych
Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć herbatniki.
Galaretki rozpuścić w wodzie i odstawić do wystudzenia.
Śnieżki zalać mlekiem i ubijać około 3 minut, aż masa będzie gęsta. Następnie dodać cukier puder i zmielony ser. Krótko zmiksować. Zimną galaretkę stopniowo wlewać do masy, miksować, aż całość się połączy. Masę wylać na herbatniki i schłodzić w lodówce.
W tym czasie przygotować kokosową posypkę. Masło stopić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe, smażyć całość, aż się zrumieni. Ostudzić. Na koniec posypać ciasto.
Potwierdzam, ciasto rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pichcenie :)
Ciasto bardzo delikatne i na pewno smaczne. Ja jeszcze nie próbowałam, ale dziś nadribię zaległości. Pozdrawiam i dziękuję za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńPowiem, że warto.
UsuńPyszne ciasteczko, dzieki za wspolna zabawe:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczko, dzieki za wspolna zabawe:)
OdpowiedzUsuńJa też omijam takie przepisy np.ze śnieżką, ale raz na jakiś czas zdarza się coś zrobić..i tym razem też nie żałuje, bo ciacho pyszne.Dzięki za wspólne pichcenie.
OdpowiedzUsuńDokładnie, ja również nie żałuję. Wyszło pyszne.
UsuńPysznie wyszło:) Dzięki za wspólne pichcenie!
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Czy bardzo czuc pomaranczowy smak z galaretki? Nie przepadam za zapachami i zastanawiam sie czy galaretki nie zastapic zelatyna?
OdpowiedzUsuńOczywiście lekko czuć galaretkę, mi to jednak nie przeszkadza. Możesz oczywiście spróbować zrobić z żelatyną, choć ja w większości ciasta robię z galaretką.
UsuńGalaretka ma byc zimna czy już trochę stężała a jeżeli chodzi o ser czy może być taki z wiaderka
OdpowiedzUsuńSer oczywiście może być z wiaderka, a galaretka może już lekko tężeć.
UsuńCzy zamiast sniezki moze byc smietana 36% i ile?
UsuńRównież chciałbym zapytać czy zamiast tej śnieżki mogę dać kremówkę i ile?
UsuńNa pewno pyszne,ale u mnie z ciastami kiepsko :(,więc nie wiem nawet co to za "twaróg sernikowy".Ratunku! Jakaś podpowiedź?
OdpowiedzUsuńDlaczego takie białe ? Dwie galaretki powinny wpłynąć na kolor tego niby-sernika
OdpowiedzUsuńCzy może być ser w kostkach zielony ?
OdpowiedzUsuńNiewiem jaki to ser, więc trudno powiedzieć.
UsuńMiało być zmielony a nie zielony
OdpowiedzUsuńOczywiście zmielony jak najbardziej może być.
UsuńA galaretka może być o innym smaku?
OdpowiedzUsuńOczywiście że może.
UsuńCo proponujecie zamiast posypki kokosowej? mój facet nie lubi kokosu ;) z góry dziękuję za podpowiedzi :)
OdpowiedzUsuńDla mnie może być również tarta czekolada.
UsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, jedna śnieżka jest na 200ml mleka, czy dwie śnieżki ubiją się w tylko jednej szklance mleka?
OdpowiedzUsuńU minie nie było z tym problemu.
Usuńdziękuje, jutro biorę się za sernik :)
OdpowiedzUsuńCzy taka porcja może być także na blaszkę 25•34 czy ciasto nie będzie za niskie
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że ciasto w takiej blaszce może być zbyt niskie. Dużo ładniej prezentuję się jak jest takie jak na zdjęciu.
UsuńProszę o odpowiedz Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPysznie wyszło, delikatne i bardzo smaczne. Galaretki zamieniłam na cytrynowe. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuń