W tym roku pierwszy raz zasiałam w ogródku zielony groszek. Moje dziewczyny go uwielbiają. Z racji, że trochę się go uzbierało postanowiłam zrobić mały zapas na zimę. Przepis na niego znalazłam na jakiejś stronie, ale nie wiem już jakiej. Groszek jest super, tylko najdłużej schodzi się z jego wyłuskaniem.
- ok. 2 kg wyłuskanego groszku zielonego
Zalewa:
- 2 litry wody
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 2 łyżeczki soli
W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Wrzucić groszek, blanszować około 2 minut. Wyjąć i osączyć.
Zalewa: zagotować wodę z solą i cukrem. Zdjąć z ognia i dodać kwasek cytrynowy, wymieszać. Groszek przekładać do słoiczków - tak do 3/4 wysokości. Całość zalać gorącą zalewą, pozostawiając 1,5 centymetra wolnej przestrzeni od końca słoika. Zakręcić. Pasteryzować około 20 minut. Gorące słoiki ustawić do góry dnem i ostudzić.
Będę robić w ten sposób groszek. Dzięki za podpowiedź.
OdpowiedzUsuńJa tez spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis, właśnie z niego korzystam. Dam tylko zamiast kwasku cytrynowego witaminę C w proszku. Nie używam kwasku. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZamiast kwasku, wcisnelam cytryne. Myślę, że będzie dobre, dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńRobiłam w zeszłym roku,robię i w tym ,super przepis ,polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję 😀nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu
OdpowiedzUsuńSpróbuję, bo mi obrodził dużo.
OdpowiedzUsuńTeż właśnie zaczynam robić
OdpowiedzUsuńWitam zamiast kwasku ile dać soku z cytryny?🫢
OdpowiedzUsuńCzy jedna pasteryzacja wystarcza?
OdpowiedzUsuńJa słoiki gotuję 2 a nawet 3 razy , i wiem że mi się nie zepsuje . Jak robiłam pierwszy raz to wszystkie słoiki po półtorej godziny gotowania wyrzuciłam .
UsuńNa pewno jedna pasteryzacja to jest za mało .
Usuń