Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 3 sierpnia 2014

Cukinia faszerowana z piersią z indyka


Składniki:
  • 1 nieduża cukinia
  • 20 dag mielonego mięsa z piersi indyka
  • 1 nieduża cebula
  • 1 pieczarka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • koperek
  • plaster sera żółtego
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż. Wydrążyć środek, lekko posolić. Mięso podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pokrojoną w kostkę i pieczarkę oraz drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę razem, podlać wodą i doprawić. Na koniec dodać koncentrat i trochę wody, oraz posiekaną zieleninę. Chwilę dusić. Dodać jajko i podsmażyć. Z cukinii odlać wodę. Napełnić farszem przykryć folią aluminiową i wstawić cukinię do nagrzanego do 180 stopni piekarniku. Piec około 20 minut. Serek pokroić w paski i ułożyć na cukinii. Zapiekać do stopienia serka. Podawać z ryżem.
Faszerujemy 2014! Tydzień z cukinią

3 komentarze:

  1. Dziękuję za wspaniały przepis i udział w mojej akcji "Faszerujemy 2014!"

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielbię cukinię pod każdą postacią. Według mnie to uniwersalne warzywo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również ni wyobrażam sobię lata bez cukinii, zawszę sadzę ją w ogródku.

      Usuń