Pięknie pachnące rabarbarem i truskawkami ciasto z kremówką posypane orzechami i czekoladą.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 kropli aromatu migdałowego
- 20 dag rozmrożonych truskawek
- 15 dag rozmrożonego rabarbaru
Masa kremówkowa:
- 250 ml kremówki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- śmietan fix
Dekoracja:
- 3 kostki czekolady mlecznej
- 4 łyżki mielonych orzechów laskowych
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym przez ok 4 minuty. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a na koniec dodać aromat migdałowy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć 3/4 masy. Na cieście ułożyć truskawki i rabarbar, a potem pozostałe ciasto.Piec 45-50 minut w 190 stopniach. Ostudzić. Kremówkę ubić z łyżką cukru waniliowego i śmietan fixem. Przełożyć na ciasto. Czekoladę zetrzeć na tarce i razem z orzechami udekorować ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz