Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 5 lutego 2012

Truskawkowo rabarbarowe smaki

Pięknie pachnące rabarbarem i truskawkami ciasto z kremówką posypane orzechami i czekoladą.



SKŁADNIKI:
 
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 kropli aromatu migdałowego
  • 20 dag rozmrożonych truskawek
  • 15 dag rozmrożonego rabarbaru

Masa kremówkowa:

  • 250 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • śmietan fix
Dekoracja:
  • 3 kostki czekolady mlecznej
  • 4 łyżki mielonych orzechów laskowych


 Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym przez ok 4 minuty. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a na koniec dodać aromat migdałowy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć 3/4 masy. Na cieście ułożyć truskawki i rabarbar, a potem pozostałe ciasto.Piec 45-50 minut w 190 stopniach. Ostudzić. Kremówkę ubić z łyżką cukru waniliowego i śmietan fixem. Przełożyć na ciasto. Czekoladę zetrzeć na tarce i razem z orzechami udekorować ciasto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz