Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 20 października 2014

Tradycyjna szarlotka

Sezon jabłkowy w pełni więc przedstawiam  kolejną szarlotkę. Tym razem skorzystałam z przepisu z książki, którą dostałam. Polecam jest pyszna i szybko znika. 
 Ciasto:
  • 250 g margaryny Kasia
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
Masa jabłkowa:
  • 150 g cukru
  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kaszy manny
W misce wymieszać mąę, margarynę, cukier puder i jajko. Zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części. 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. 2/3 ciasta odłożyć na 30 minut do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i uprażyć z cukrem i cynamonem.Dodać kaszę, wymieszać i ostudzić.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem z lodówki wyłożyć dno i boki tortownicy. Na ciasto przełożyć ostudzone jabłka, a na górę zetrzeć ciasto z zamrażarki. Całość piec około 40 minut w 200 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz