Ostatnio postanowiłam zrobić coś szybkiego i słodkiego do kawy. Efektem było to ciasto.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny
- paczka wiórków kokosowych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- polewa
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać razem i porcjami dodawać do masy jajecznej. Margarynę roztopić i dodać do ciasta, wymieszać. Wsypać wiórki i posiekaną czekoladę, wymieszać i przełożyć do podłużnej formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec ok 55 minut. p ostudzeniu polać polewą.
świetnie wygląda!!
OdpowiedzUsuńZ wiórkami.mniam..
OdpowiedzUsuńa jaka temp. pieczenia?
OdpowiedzUsuń180 stopni
UsuńBardzo dobre ciasto.Bardzo smakowało wszystkim.
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało
Usuńa ta paczka wiórków to jak duża?
OdpowiedzUsuńjak się nie mylę to 100 gram wiórków
Usuńciasto rośnie, a ja czekam niecierpliwie aż bedzie gotowe :)
OdpowiedzUsuńdziekuje za przepis :)
Mam nadzieje że będzie smakować.
Usuńta druga mąka pszenna nie została wymieniona ile jej trzeba?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest szklanka mąki i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
UsuńŚwietny pomysł na szybkie ciasto. Dziś zrobię! Mój Pan Mąż jest fanatykiem kokosowych smaków, więc będzie wniebowzięty ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, mam nadzieję że będzie smakowało.
UsuńCiasto smakowało niesamowicie! Przerosło moje wszystkie oczekiwania! Nie dość, że w ogóle nie namęczyłam się przy pieczeniu, smak końcowy okazał się zachwycający, to i Pan Mąż poczuł się wybitnie kokosowo zaspokojony (jest fanatykiem kokosa). Same plusy :)
UsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało i nie było z nim żadnych problemów.
Usuń