Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 22 lipca 2012

Ciasto kokosowe z czekoladą

Ostatnio postanowiłam zrobić coś szybkiego i słodkiego do kawy. Efektem było to ciasto.

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny
  • paczka wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • polewa

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać razem i porcjami dodawać do masy jajecznej. Margarynę roztopić i dodać do ciasta, wymieszać. Wsypać wiórki i posiekaną czekoladę, wymieszać i przełożyć do podłużnej formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec ok 55 minut. p ostudzeniu polać polewą.

Szybkie ciasta - czyli RATUNKU GOŚCIE!!!

16 komentarzy:

  1. a jaka temp. pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre ciasto.Bardzo smakowało wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  3. a ta paczka wiórków to jak duża?

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto rośnie, a ja czekam niecierpliwie aż bedzie gotowe :)
    dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ta druga mąka pszenna nie została wymieniona ile jej trzeba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest szklanka mąki i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

      Usuń
  6. Świetny pomysł na szybkie ciasto. Dziś zrobię! Mój Pan Mąż jest fanatykiem kokosowych smaków, więc będzie wniebowzięty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, mam nadzieję że będzie smakowało.

      Usuń
    2. Ciasto smakowało niesamowicie! Przerosło moje wszystkie oczekiwania! Nie dość, że w ogóle nie namęczyłam się przy pieczeniu, smak końcowy okazał się zachwycający, to i Pan Mąż poczuł się wybitnie kokosowo zaspokojony (jest fanatykiem kokosa). Same plusy :)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało i nie było z nim żadnych problemów.

      Usuń