Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 23 czerwca 2015

Tarta z truskawkami i budyniem

Bardzo prosty przepis na ciasto do kawy.
 
Składniki:
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 90 g margaryny
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • budyń śmietankowy i mleko
  • ok 1/2 kg truskawek 
  • 1 galaretka truskawkowa - opcjonalnie
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajko i mąkę razem z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciastem wyłożyć formę na tartę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić na 10- 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wyjąć i wystudzić.
Budyń ugotować na mleku według przepisu na opakowaniu. Przełożyć na ciasto. Truskawki, umyć i pokroić na cząstki. Powkładać w jeszcze ciepły budyń. Tartę ostudzić. Opcjonalnie galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć wylać na truskawki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz