Łączna liczba wyświetleń

środa, 24 czerwca 2015

Budyniowe z truskawkami

Chwilkę trzeba poświęcić, aby przygotować to ciasto, ale warto jest pyszne.
 

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki cukru waniliowego 
  • herbatniki
Masa truskawkowa:
  • 400g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • galaretka truskawkowa  
Masa śmietanowa:
  • 250 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 śmietan fix  
  • kolorowa posypka 

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Wlać olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.Wymieszać, ciasto piec w kwadratowej tortownicy ok 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
3 szklanki mleka zagotować razem z cukrami i margaryną. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę. Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Wyłożyć na biszkopt. Przykryć herbatnikami.
Truskawki zmiksować, zagotować w garnku i wymieszać z galaretką. Gdy zacznie tężeć wylać na herbatniki.
Kremówkę zmiksować z cukrem, dodać śmietan fix i ubić. Przełożyć na ostudzone truskawki. Posypać kolorową posypką.

1 komentarz: