- 30 dag mięsa mielonego
- 11 dag kapusty białej
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 pieczarka
- 600 ml bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżeczka przyprawy do mielonego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Kapustę białą drobno pokroić w kostkę, dodać do mięsa mielonego. Dodać również jajko, bułkę tartą, startą pieczarkę i przyprawy. Z masy uformować kotleciki - wychodzi około 7 sztuk. Kotleciki usmażyć na oleju na rumiano. W garnku zagotować bulion, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. W części sosu rozmieszać śmietanę i połączyć z pozostałą częścią. Doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać usmażone kotleciki i dusić około 25 minut pod przykryciem.
Świetny sposób na urozmaicenie mielonych ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDokładnie, zawsze inaczej smakuje niż zwykły mielony.
Usuń