Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 23 lutego 2014

Kotleciki z kapustą w sosie pomidorowym

Składniki:
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 11 dag kapusty białej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 pieczarka
  • 600 ml bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka przyprawy do mielonego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Kapustę białą drobno pokroić w kostkę, dodać do mięsa mielonego. Dodać również jajko, bułkę tartą, startą pieczarkę i przyprawy. Z masy uformować kotleciki - wychodzi około 7 sztuk. Kotleciki usmażyć na oleju na rumiano. W garnku zagotować bulion, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. W części sosu rozmieszać śmietanę i połączyć z pozostałą częścią. Doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać usmażone kotleciki i dusić około 25 minut pod przykryciem.

2 komentarze:

  1. Świetny sposób na urozmaicenie mielonych ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, zawsze inaczej smakuje niż zwykły mielony.

      Usuń