Biszkopt:
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Ptasie mleczko:
- 2 galaretki agrestowe
- 0,5 litra kremówki
- 2,5 szklanki wrzątku
- barwnik
- galaretka na wierzch
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Wlać olej i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Wylać na prostokątną tortownicę. Piec około 20 minut. Ostudzić.
Dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić, a potem dodać tężejącą galaretkę. Zmiksować, dla poprawienia koloru można dodać barwnik. Przełożyć na biszkopt. Wstawić do stężenia do lodówki. W tym czasie rozpuścić ostatnią galaretkę i gdy zacznie tężeć wylać na ptasie mleczko. Zostawić do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz