Łączna liczba wyświetleń

piątek, 6 stycznia 2017

Galaretkowe ptasie mleczko


Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Ptasie mleczko:
  • 2 galaretki agrestowe
  • 0,5 litra kremówki
  • 2,5 szklanki wrzątku
  • barwnik
  • galaretka na wierzch
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Wlać olej i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Wylać na prostokątną tortownicę. Piec około 20 minut. Ostudzić.
Dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić, a potem dodać tężejącą galaretkę. Zmiksować, dla poprawienia koloru można dodać barwnik. Przełożyć na biszkopt. Wstawić do stężenia do lodówki. W tym czasie rozpuścić ostatnią galaretkę i gdy zacznie tężeć wylać na ptasie mleczko. Zostawić do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz