Moje green cake z kiwi
Witajcie dzisiaj przestawiam przepis na zielone ciasto z kiwi. Przepis ten znalazłam na blogu Przepisoteka przepis oryginalny tu .
Zachwycił mnie piękny kolor tego ciasta, niestety u mnie, taki kolor mi wyszedł, ale ciasto pyszne i polecam zwłaszcza na ciepłe dni.
Składniki:
- 550 g serka waniliowego homogenizowanego
- 3 opakowania zielonej galaretki
- 300 g herbatników
- 900 ml wody
- 200 g margaryny
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 twarde kiwi
- pół szklanki cukru
Herbatniki pokruszyć blenderem i dokładnie wymieszać z margaryną. Ułożyć na tortownicy - 20 centymetrowej i mocno docisnąć. Wstawić na godzinę do lodówki. 1,5 galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku, lekko przestudzić i połączyć z serkiem waniliowym i cukrem waniliowym. Gdy zacznie tężeć wylać na herbatniki i zostawić do zastygnięcia. Kiwi obrać ze skórki i pokroić na plasterki. W garnuszku zagotować cukier i 100 ml wody. Włożyć kiwi - ja robiłam to partiami - i chwilę pogotować, aż kiwi zmieni kolor. Wyjąć i osączyć na sicie. Wystudzone kiwi ułożyć na serowej masie. Pozostałą galaretkę rozrobić z 400 ml wrzątku i gdy zacznie tężeć zalać kiwi. Schłodzić.
cudnie wygląda i pewnie tak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńjak tylko zobaczyłam zdjęcie zastanawiałam się jak galaretka się zsiadła na kiwi, ale widzę tu patent ;)
muszę wypróbować kiedyś :)
Patent nie jest mój, ale ciasto jak najbardziej polecam
UsuńWygląda wspaniale i bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCiasto było pyszne polecam.
Usuńtwoje ciasto wygląda lepiej niz "oryginał", który mnie osobiście by odstręczył i wygląda sztucznie. A twoje ciasto piekne naturalne
OdpowiedzUsuńDziękuję, w smaku jest również dobre.
Usuń