Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 14 maja 2013

Moje green cake z kiwi

Witajcie dzisiaj przestawiam przepis na zielone ciasto z kiwi. Przepis ten znalazłam na blogu Przepisoteka przepis oryginalny tu . Zachwycił mnie piękny kolor tego ciasta, niestety u mnie, taki kolor mi wyszedł, ale ciasto pyszne i polecam zwłaszcza na ciepłe dni.
Składniki:
  • 550 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 3 opakowania zielonej galaretki
  • 300 g herbatników
  • 900 ml wody
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 twarde kiwi
  • pół szklanki cukru
Herbatniki pokruszyć blenderem i dokładnie wymieszać z margaryną. Ułożyć na tortownicy - 20 centymetrowej i mocno docisnąć. Wstawić na godzinę do lodówki. 1,5 galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku, lekko przestudzić i połączyć z serkiem waniliowym i cukrem waniliowym. Gdy zacznie tężeć wylać na herbatniki i zostawić do zastygnięcia. Kiwi obrać ze skórki i pokroić na plasterki. W garnuszku zagotować cukier i 100 ml wody. Włożyć kiwi - ja robiłam to partiami - i chwilę pogotować, aż kiwi zmieni kolor. Wyjąć i osączyć na sicie. Wystudzone kiwi ułożyć na serowej masie. Pozostałą galaretkę rozrobić z 400 ml wrzątku i gdy zacznie tężeć zalać kiwi. Schłodzić.

6 komentarzy:

  1. cudnie wygląda i pewnie tak smakuje ;)
    jak tylko zobaczyłam zdjęcie zastanawiałam się jak galaretka się zsiadła na kiwi, ale widzę tu patent ;)
    muszę wypróbować kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patent nie jest mój, ale ciasto jak najbardziej polecam

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale i bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. twoje ciasto wygląda lepiej niz "oryginał", który mnie osobiście by odstręczył i wygląda sztucznie. A twoje ciasto piekne naturalne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, w smaku jest również dobre.

      Usuń