Łączna liczba wyświetleń

sobota, 17 maja 2014

Pierogi z ryżem i pieczarkami

Pierogi, kto ich nie lubi, pewnie każdy. Dziś przestawiam przepis który znalazłam na stronie Przyślij Przepis dodany przez MagdalenęS. Przepis ciekawy i całkiem inny niż zwykłe pierogi. Polecam.


Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • letnia woda
Farsz:
  • 10 dag ryżu
  • 35 dag pieczarek
  • 1,5 cebuli
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na oleju, aby woda  z pieczarek odparowała. Wystudzić. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu i ostudzić.
Z mąki, jajka, oleju i wody zagnieść ciasto (wodę dodawać stopniowo w miarę potrzeby).
Usmażone pieczarki z cebulką wymieszać z ugotowanym ryżem, dodać jajko i przyprawy. Dokładnie połączyć.
Z ciasta formować nieduże kulki, rozwałkować, kłaść porcję farszu i dokładnie skleić. Gotować w osolonej wodzie około 5 minut. Pierogi podawać np z podsmażoną kiełbaską i cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz