Pierogi, kto ich nie lubi, pewnie każdy. Dziś przestawiam przepis który znalazłam na stronie Przyślij Przepis dodany przez MagdalenęS. Przepis ciekawy i całkiem inny niż zwykłe pierogi. Polecam.
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- letnia woda
- 10 dag ryżu
- 35 dag pieczarek
- 1,5 cebuli
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na oleju, aby woda z pieczarek odparowała. Wystudzić. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu i ostudzić.
Z mąki, jajka, oleju i wody zagnieść ciasto (wodę dodawać stopniowo w miarę potrzeby).
Usmażone pieczarki z cebulką wymieszać z ugotowanym ryżem, dodać jajko i przyprawy. Dokładnie połączyć.
Z ciasta formować nieduże kulki, rozwałkować, kłaść porcję farszu i dokładnie skleić. Gotować w osolonej wodzie około 5 minut. Pierogi podawać np z podsmażoną kiełbaską i cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz