Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 21 września 2015

Jabłecznik z budyniem

Dziś zapraszam na proste ciasto kruche z jabłkami i budyniem. Sezon jabłkowy w pełni więc takiego ciasta nie może zabraknąć. Poza tym dziś zauważyłam że liczba odwiedzin bloga przekroczyła 300 000 dziękuję Wam za to i zapraszam na moje przepisy.
Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 2 jajka
Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg obranych już jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • ok 1 szklanka cukru (zależy od słodkości jabłek)
Masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
Z zimnej margaryny i pozostałych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, a drugą do zamrażarki. Można to zrobić dzień wcześniej.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać i odcisnąć sok.
Ciasto z lodówki wyłożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć odciśnięte jabłka. Z mleka i budyniu w proszku ugotować budyń i wyłożyć jeszcze ciepły na jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz