Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 29 września 2015

Szarlotka z płatkami migdałowymi


Ciasto:

  • 45 dag mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli
Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg twardych jabłek już obranych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania
Z mąki, margaryny, cukru, żółtek, soli, proszku do pieczenia i wody szybko zagnieść ciasto. 1/3 część ciasta włożyć do zamrażarki. Resztę ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do zamrażarki. Następnie piec ciasto 10 minut w 180 stopniach. W tym amym czasie jabłka posiekać w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały i wymieszać razem  z cynamonem i cukrem. Podpieczone ciasto posypać płatkami migdałowymi. Wyłożyć masę jabłkową i posypać startym na tarce o dużych oczkach ciastem  z zamrażalnika. Ciasto wstawić do gorącego piekarnika na 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


                                   Jabłko z cynamonem 2015 Jesienne słodkości!

1 komentarz: