Dziś polecam sprawdzony od wielu lat przepis na paprykę w słoikach. Przepis mam od mamy i co roku z niego korzystam.
- 5 kg papryki
- kilka łyżek oleju
Zalewa:
- 10 szklanek wody
- 2 szklanki octu 10%
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 15-20 ziaren pieprzu
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
Paprykę podzielić na części, pozbawić nasion i sparzyć we wrzącej wodzie.
Zalewa: wodę zagotować z octem, solą, cukrem, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Paprykę poukładać w słoiki. Gorącą zalewą zalać paprykę. Na wierzch każdego słoika wylać po 2 łyżki oleju. Słoiki zakręcić, potem pasteryzować do 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz